Від спільного кореня

Курси польської

Освіта в Польщі

Мовні школи в Польщі

 

ПІДСУМКИ НОВОГО УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКОГО ПРОЕКТУ

Арт-проект «Від спільного кореня»

м. Клементовіце, Польща

Організатори:

Фонд Спілки Поляків міста Києва – Владислав Зварич, Ольга Бочкар

Міжнародний симпозіум сучасного систецтва «БІРЮЧИЙ» – Геннадій Козуб

Комплекс шкіл агробізнесу ім. М. Ратая – Збіґнєв Турковський


Під Патронатом Посольства України у Польщі та Почесним патронатом Генерального Консула України в Любліні

10 липня завершилася двотижнева арт-резиденція, під час якої 14 українських художників, резидентів симпозіуму «Бірючий» жили і працювали в польському містечку Клементовіце поблизу Любліна на базі Комплексу шкіл агробізнесу ім. М. Ратая.

Концепція проекту «Від спільного кореня» заснована на метафорі кореня як основи, початкової, базової складової будь-якої структури, поняття, що використовується в різних дисциплінах. Вона дотична до проблем освіти, історичного минулого та лінгвістичної спорідненості України та Польщі, складної соціальної та економічної реструктуризації, актуальної в світлі глобалізаційних процесів.

«Саме на травматичних зламах, на болісних аспектах соціокультурних трансформацій відкривається простір для діяльності художника, чий інструментарій дозволяє знаходити орієнтири поза чіткими системними рамками. Культура подібна до рослини, що торує собі шлях крізь асфальт і бетон, незважаючи на несприятливі умови, попри складнощі і спротив, часто будучи небажаною і недоречною, прокладає альтернативні маршрути чи, принаймні, сприяє їхпошуку» – зазначає куратор проекту Наталія Маценко.

В рамках проекту учасники знайомилася з контекстом, збирали матеріал та інформацію, в процесі чого створювали живопис, графіку, фото і відео-роботи, інсталяції, монументальні розписи, міждисциплінарні проекти. Під час екскурсій протягом резиденції художники відвідали ряд локальних арт-інституцій – Центр зустрічі культур, галерею “Лабіринт”, Люблінський центр культури, зустрілися з польськими митцями і кураторами, серед яких Вальдемар Татарчук, Анна Наврот, Ірена Наврот-Тжчинська, Ян Грика та ін. Також в рамках резиденції відбулася колаборація між стріт-артистом Apl315 та польським стріт-артистом і медіахудожником Станіславом Шумським.

Наприкінці резиденції 9 липня на території Школи відбулася виставка результатів проекту, частина яких в серпні буде презентована в Києві. В рамках проекту Назар Білик створив декілька сайт-специфік інсталяцій, присвячених памяті та історії. Мирослав Вайда – серію живописних абстракцій, інспірованих природною стихією та творами старих майстрів, та інсталяцію на тему культурних цінностей. Стас Волязловський виготовив “Панно “Дружба народів” про взаємини Польщі та України в європейському контексті та “стінгазету”, присвячену Смоленській авіакатастрофі.Місцеві краєвиди і аграрний контекст разом із темою “спільного” апропріювали Ксенія Гнилицька та Аліна Якубенко, які окрім персональних живописних робіт створили спільний триптих, поділяючи полотна на дві половини і працюючи за принципом “побачення всліпу”. Анна Бекерська створила фотоколаж, присвячений еміграції в пошуках “кращого життя” та очікуванню майбутнього в невідомості. Теми еміграції, а разом з тим освіти і естетики пострадянського прикордоння також торкнулася Світлана Ратошнюк в своїх об’єктах, аплікаціях і фото. До ідеологічного радянського спадку звернувся Олекісй Сай в своїх агітаціних транспарантах, переповнених вербальним  змістом аж до його повної втрати. Закентій Горобйов співставив латиницю і кирилицю в монументальній польсько-українській шрифтовій композиції. Іронічні колажі та аплікації на тему “спільного коріння” створили Нікіта та Каміль Кравцови. Спорідненість природи двох країн через мову наочного шкільного плакату продемонстрував Юрій Єфанов, котрий також оживив закинуту будівлю зі старим роялем своєю звуковою інсталяцією. Проблему спекуляції  та пропаганди в історичній освіті висвітлив у своїй дослідниціькій медіа-інсталяції Антон Лапов. Apl315 створив дві масштабні стріт-арт роботи на території школи, одну з яких – у співпраці з вищезгаданим польським колегою Станіславом Шумським.

Про Фонд Спілки Поляків міста Києва

Вже другий рік поспіль триває програма навчання дітей з України у польських учбових закладах, основною метою якої є забезпечення культурного обміну, зміцнення і розвиток дружніх відносин між дітьми та молоддю обох країн. Заради цього Фонд здійснює численні заходи, покликані підвищити інтерес молоді до українських та польських традицій, їх збереження та популяризації класичної і сучасної української культури в Польщі та польської культури в Україні. Цього року Фонд, спільно з Комплексом шкіл агробізнесу ім. М. Ратая, розпочинає черговий проект: створення на базі Школи в м. Клементовіце міжнаціональної діалогової платформи з метою обміну досвідом у сфері освіти (в т. ч. щодо створення умов для розвитку креативного мислення й толерантного світогляду в середній освіті).

Про Міжнародний Симпозіум сучасного мистецтва «БІРЮЧИЙ»

Наймасштабніша та одна з перших українських арт-резиденцій, яка протягом останніх кількох років активно займається децентралізацією в українському культурному просторі та налагодженням міжнародної комунікації, популяризацією українського мистецтва не лише в регіонах, але й за кордоном. За цей час у резиденції крім українських художників взяли участь автори з Італії, Росії, Нідерландів, Австрії, Чехії, Німеччини, Британії, США. Діяльність проекту нині не обмежується перебуванням і роботою художників на о. Бірючий, виставками й каталогами. За останні кілька років на рахунку «Бірючого» з'явився проект обміну резидентами з італійською програмою RESO та інтервенція до промислового містечка Іршанськ у Житомирській області.  Наступний крок здійснено в напрямку Польщі – близького сусіда, держави, з якою Україна має тісні зв'язки та тривалу історію комунікації у сфері культури.


Учасники проекту:

  • Apl315
  • Анна Бекерська
  • Назар Білик
  • Мирослав Вайда
  • Стас Волязловський
  • Ксенія Гнилицька
  • Закентій Горобйов
  • Юрій Єфанов
  • Нікіта Кравцов
  • Каміль Кравцова
  • Антон Лапов
  • Світлана Ратошнюк
  • Олексій Сай
  • Аліна Якубенко

Куратор: Наталія Маценко

Наша мета

Основна мета діяльності Спілки Поляків міста Києва - поширення польської мови та культури на території України, громадський, освтіній та культурний розвиток громадян України польського походження та усіх зацікавлених польською культурою та історією. Найбільш активні наші проекта повязані з освітою та культурою.